Reklam Alanı
Reklam Alanı

Medya45

Reklam Alanı

SEÇİMLER NEDEN 2.Cİ TURDA!

SEÇİMLER NEDEN 2.Cİ TURDA!
Seyfettin AYAKYAY( seyfettin@art48.com.tr )
24 Mayıs 2023 - 13:53
Reklam Alanı

         Sevgili okurlarım;

        Ülkemiz tarihinde ilk defa, yeni bir sistemle Seçimlere 14 Mayıs 2023 tarihinde gidilirken, Seçimlerin ikinci tur çanları çalmaya başlamıştı, öylede oldu. 28 Mayıs’a kalan, Seçimler, seçim değil de “Referandum” boyutuna taşındı. Cumhur Başkanlığı Adayların gerçek renklerini ayırmak mümkün olmuyor. İç basını bırakın, Dış basın bile tahlil ve tespitlerini yapamaz hale geldi Fransız Le Monde gazetesi, Kılıçdaroğlu’nun taktik değiştirmesini “Muhalefetteki CHP’yi tehlikeli bir şekilde sağa kayıyor” diye, manşetine taşıyor. Gazeteye göre, Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs’taki ikinci tur öncesinde milliyetçi seçmenlere hitap etme çabasıyla stratejik bir şekilde sağ kanada yöneldiğini, “Kılıçdaroğlu, gözünü iktidardan ayırmadan sağa, çok daha sağa kayma kararı aldı” diyor.

Diğer taraftan,  Suriyeliler  dahil olmak üzere göçmenlerin ülkelerine gönderilmesi için kampanya yürüten.       Cumhurbaşkanlığı seçimini üçüncü sırada bitiren Sinan Oğan 2.ci turun “Kilit”noktası olmaya çalışırken, . Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz “ATA İttifakı resmen sona ermiştir. Sinan Oğan dilediği şekilde hareket edebilir” diyor.   Kamuoyunun beklediği, Sinan Oğan açıklaması nefesler tutularak izlenme arasında gerçekleşmiş oldu. Sinan Oğan yaptığı açıklamayla, Cumhur Başkanlığının 2.ci turu için, tutacağı tarafı anlatma gerekçelerini sıralarken Terörden ve onun bir kanadını oluşturan siyasi yapılanmaların bir bölümünü yutkunarak açıklıyordu.  Ata ittifakının diğer ortaklarının kendisiyle birlikte olmayacaklarını direk olmasa da dolaylı anlatım sinyallerini veriyor, birliktelik dönemleri için teşekkürlerini iletiyordu.  Terör odaklarından bahsederken, önceki kamuoyuna yaptığı açıklamalarının üzerinden atlayarak geçiyordu. Destekleme düşüncelerinin. Son nokta açıklamalarında net olarak “CUMHUR” ittifak diyebildi. Kamuoyunun beklentilerinin dışında açıklama yapmış oluyordu. Bu konuda siyasi analizlerde söylenen tek şey  “28 Mayıs’ta ya sandıkla birlikte ya depoya kaldırılacak ya da güzide bir koltuğa oturtulacak” yorumları yapılmaktadır. 14 Mayıs sonrası ittifaklarının sona erdiğini açıklayan, Ata İttifakı ile görüşme trafiğin de,  Adalet Partisi, CHP ile ittifak çatısını işaret ederken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Sinan Oğan’ın kendi düşünceleridir.” ifadelerini kullanıyor olması,  halk arasında ATA ittifakı kanadının parti bölümlerinin Cumhuriyet Halk Partisi ile görüşmelerini ve çalışmalarını sürdüreceği” anlamı taşıdığı belirtiliyor.  

     Hayırlısı derken, Komşumuz Yunanistan ve Vatandaşlarımızın yoğunlukla yaşadığı Almanya da, neler oluyor? Diye bakarsak;        Yunanistan’da düzenlenen genel seçimde oyların 85’inden fazlasının sayılmasının ardından resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 40,81’ini alan, Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi (ND) olarak almasına rağmen, mecliste çoğunluğu sağlayamadığı görülmektedir. Aleksis Çipras’ın liderlik ettiği Radikal Sol Koalisyon – İlerici İttifak’ın (SYRIZA) oyların yüzde 20,06’sını alarak seçimi ikinci sırada tamamlarken. Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) oyların yüzde 11,62’sini ve Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) oyların yüzde 7,17’sini aldığı görülmektedir. Her zaman olduğu gibi komşumuz, Yunanistan’da Seçimler de, 2.ci tura kaldı. Hükumeti Koalisyonsuz kurma olasılığı ortadan kalkınca yeni seçimler ufukta görünmektedir.

Miçotakis ilk seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, kazandıkları seçim zaferini kutlayarak, “Yeni Demokrasi, mutlak çoğunluk ile yönetmek için halkın onayını aldı. Hiç şüphesiz bu siyasi deprem yeni seçimlere doğru yolumuza hız vermemizi sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir” ifadelerini kullanıyor.

Almanya’da  yapılan seçimlere baktığımızda, seçimin galibi oyların yüzde 25.7’sini alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) olurken, sevindirici bir olay, 19 Türk kökenli vekil de Federal Meclis’e girme başarısını göstermiş oldu. Sosyal Demokrat Partiden (SPD) Mustafa Güngör, Mehmet Ali Seyrek, Recai Aytaş, Medine Yıldız ve Selin Ece Arpaz, Hristiyan Demokrat      Birlik Partisinden (CDU) Oğuzhan Yazıcı, Yeşiller Partisinden Sülmez Çolak ve Sol Partiden Cindi Tuncel ve Muhlis Kocaoğlu, Öfkeli Vatandaş (BIW) partisinden Meltem Sağıroğlu olmak üzere 10 vekil seçildi. Bu sonuçlara bakıldığında eyalet bazında, bir önceki seçimde  6 olan Tük kökenli siyasetçi sayısı 10’a yükselmiş oluyor. 87 sandalyeli Bremen eyalet meclisinde SPD 27, CDU 24, Yeşiller 11, Sol Parti 10, BIW 10 ve FDP 5 sandalye kazanmış oluyor. Bununla kalınmıyor, Bremen’de eyalet hükümetinin kurulmasının ardından senatörlük görevine atanacak vekiller eyalet meclis üyeliğinden ayrılmak zorunda kalacak. Böylelikle, yedek sıralardan meclise girme şansı doğacağı için Türk kökenli vekil sayısında artış olabilecek. Almanya’da 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimde 27 Türk kökenli aday eyalet meclisine girebilmek için yarışmıştı.

Ülkemizin bir türlü kurtulamadığı, afet ve felaketlere rağmen atakta durması,   1960 tan günümüze  askeri darbelerden günümüze her on yılda bir yaşanan Askeri darbeler yönetiminden bu yana en büyük farklardan biri artık Türk halkının darbelere geçit vermeden, huzur içerisinde seçimleri geçirmiş olmasıdır. 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkemizin bütünselliğine ışık tutmasını, birlik ve beraberliğimizin bozulmaması dileğiyle;

Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.