Reklam Alanı
Reklam Alanı

Medya45

Reklam Alanı

Madenlerde Ölümler Devam Ediyor

Madenlerde Ölümler Devam Ediyor
12 Mayıs 2023 - 9:52
Reklam Alanı

CHP manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Soma’da madencileri ziyaret etti.

Madenci ziyaretinde Bakırlıoğlu’na CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy ve yönetciler eşlik etti.

Burada madencilere konuşan CHP’li Bakırlıoğlu Soma faciasından bu yana 9 yıldır değişen bir şey yok.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve 301 madencimizin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 9 yıl geçti. Bu sürede ölümlü birçok iş kazası yaşandı.

Ölüm sayılarının çok fazla olduğu facialarda yaşandı.

28 Ekim 2014’te Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu mahallesi yakınlarında bir kömür madeninde meydana gelen su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak öldü.

Ve son olarak 14 Ekim 2022’de Bartın‘ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait maden ocağında 42 işçinin ölmesiyle sonuçlanan bir patlama yaşandı.

Faciadan ders alınmadığı için ölümlü iş kazaları hiç durmadı.  Bu sürede meydana gelen onlarca kazada bir işçi, iki işçi hayatını kaybettiği için gündem bile olmadılar. Ama kazalar ve ölümler hep devam etti, devam ediyor.

Ölümlerden Ders Almadık

9 Mayıs 2023 Salı günü Soma’da özel bir maden ocağında meydana gelen heyelanda bir işçi hayatını kaybetti, 3 işçi yaralandı.

Kazanın esas nedeni özelleştirme ve taşeron sistemi. Heyelanın olduğu yer üstü kömür ocağını taşeronun, taşeronu olan bir firma işletiyor.

TKİ yıllarca burasını işletmiş kömür üretim faaliyetini sonlandırmış, bölgeden çekilmiş. Burası taşerona verilmiş, heyelan riskine karşın üretim devam ettirilmiş.

Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde kömür ocaklarında bizdeki kadar madenci ölmüyor.

Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden bir tanesi olan Çin’de, 2008 yılında 100 milyon ton başına düşen ölüm sayısı 127 olurken, Türkiye’de bu sayı 722 olarak kaydedilmiştir ifade etti.

Madenlerdeki İş Kazaları Sistem Sorunu

Maden kazlarının bir sistem sorunu olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü.

TBMM’de kurulan Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Raporu’nda da belirtildiği gibi özelleştirme ve rödovans sistemi kazaların başlıca nedenleri. Ölümlü kazaların büyük kısmı özel maden ocaklarında yaşanıyor. İş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin yetersiz olduğu, üretim baskısı, şirketlerin kar hırsı kazalara davetiye çıkarıyor.

Kazalar Geliyorum Diyor

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma başta olmak üzere yaşanan ölümlü iş kazalarına baktığımızda hepsinde kaza geliyorum diyor.

Soma’da, Ermenek’te, Bartın’da kaza riskine rağmen uyarılara kulak tıkandığı, önlem alınmadığı gerek mahkeme dosyalarında herkese bilirkişi raporlarında yer aldı.

Daha iki gün önce Soma’da madende meydana gelen heyelan için maden işçileri aylar öncesinden tehlikeye dikkat çekmişlerdi. Bölgede özelleştirilmek istenen açık maden ocağındaki heyelan riski nedeniyle özel şirketlerin yeterli tecrübelerinin olmadığı belirtilmiş ve işçilerin ve kamuoyunun baskısı sonucu özelleştirmeden vazgeçilmişti.  Özelleştirilmek istenen bölgenin yanında, TKİ’nin üretimi faaliyetini bitirip çekildiği maden sahasında taşeronun taşeronu bir şirket tarafından işletilmeye devam edildi. Sonuç heyelan ve bir işçimiz maalesef hayatını kaybetti.

Kalanların Acısı Dinmedi

Geride kalan aileler, çocukların yaşadıkları acılar hala devam ediyor. Davaları sonuçlanmadığı için tazminat alamayan aileler var.

İşsiz kalan madencilerin tazminatları için mecliste çıkarılan kanunlarla ancak ödendi. Zaman zaman sus payı olarak elden paralar dağıtıldı.

Soma Seçimde Madenciye Atılan Tekmenin Hesabını Soracak

Soma’da madenciyi alçakça tekmeleyen, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, 2022 Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticari Ataşe olarak atandı.

Soma seçimde bunun hesabını mutlaka soracak.

Madenciler Hak Mücadelesinde Şehitler Verdi

9 yıldır madencilerin hak mücadelesi hiç durmadı. Ailelerin hukuk mücadeleleri, işten çıkarılan işçilerin tazminat mücadeleleri, özelleştirme mücadeleleri hep devam etti.

Tazminat alacakları için Ankara’da eylem yapan emek mücadelesinin önderlerinden Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve sendikacı Ali Faik İnter Ankara dönüşünde Kırkağaç-Soma arasında geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybettiler.

Mücadeleleri boyunca yanlarında oldum. Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel ve CHP Milletvekillerimizle birlikte Soma’lı madencilerin hakları için mecliste büyük mücadele verdik. Eğer bugün haklarını alabildilerse burada hem madencilerin hem de bizlerin büyük katkısı var.

Soma Demek, Kömür Demek

Soma ekonomisi tamamen madenciliğe dayalı. 12 bin madenci yaşıyor Soma’da aileleri ile birlikte düşündüğünüzde ciddi bir nüfus. Madenciliği sektör olarak düşündüğünüzde istihdam, taşıma, nakliye, tedarik, elektrik üretimi  gibi bir çok alanı kapsıyor.

Bu yüzden 301 madencinin hayatını kaybettiği facia Soma ekonomisine ağır darbe vurdu. Soma çok göç verdi bu süreçte.

 İş kazaları Kader Değildir

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre Türkiye’de 2022 yılında iş kazalarında en az 1843 kişi hayatını kaybederken 2023 yılının ilk üç ayında da en az 463 işçi hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığında Millet ittifakının iktidarında iş güvenliği ve işçi sağlığına özel önem verilecek.

İş sağlığı ve güvenliğini ILO standartlarına getireceğiz.

Yaşanan iş kazalarını dikkate alarak tehlikeli sınıfta yer alan iş kollarını yeniden düzenleyeceğiz.

Reklam Alanı

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.